Primeste cele mai bune bonusuri, turnee freeroll si stiri de poker direct pe email!

Noua legislatie in domeniul jocurilor de noroc a fost adoptata. Vezi principalele modificari

Autor: | 29/12/2014

OUG 77 - CopyUn cadru legislativ vechi de ani buni si neadaptat la realitatile actuale din industria jocurilor de noroc a fost actualizat azi prin intermediul unei Ordonante de Urgenta, dupa ce proiectul a stat saptamani bune pe ordinea de zi a Camerei Deputatilor. Romania intra asadar in randul tarilor care au o legislatie functionala in domeniul jocurilor de noroc online prin modificarile aduse OUG 77/2009.

Astfel, prinicpalele modificari sustinute de intreaga industrie ( inclusiv Asociatia Jucatorilor de Poker din Romania ) referitoare la schimbarea taxarii au fost adoptate, fiind eliminata impozitarea cu 25% la sursa a castigurilor obtinute din jocurile de noroc. Acest tip de impozitare a fost eliminat de ani buni din majoritatea tarilor din UE, fiind inlocuit cu taxe si impozite mai mari pentru operatori.

In loc de impozitul de 25%, jucatorii vor plati insa o taxa de 1% din orice incasare ( retragere efectuata ), masura fiind valabila la toate tipurile de jocuri de noroc.

O alta masura sustinuta de intreaga comunitate a jucatorilor de poker care a fost adoptata este schimbarea din infractiune in contraventie pentru cei care participa la jocuri de noroc fara licenta in Romania. Aceasta masura era una exagerata, disproportionata relativ la gravitatea faptei. Totusi, jucatorii vor primi amenzi mari daca sunt prinsi ca joaca sau pariaza la operatori fara licenta.

ONJN isi propune sa reduca la 0 posibilitatea ca operatorii fara licenta sa poata opera “la negru” in Romania, masurile propuse fiind o premiera in legislatia Europeana. Incepand de la clasicele “black list-uri”, Romania va bloca prin intermediul ISP-urilor siteurile nelicentiate ( atat la nivel de domeniu cat si la nivel de IP ), iar premiera o constituie blocarea prin intermediul procesatorilor de plati. Eficienta primelor 2 masuri pe alte piete este de peste 65% in blocarea operatorilor fara licenta, iar combinarea lor cu blocarea sistemelor de plati va duce acest procent foarte aproape de 100%. Inca o masura adoptata pentru descurajarea operatorilor nelicentiati, este introducerea unei perioade de 1 an in care un operator nu poate aplica pentru licenta daca a avut aplicate sanctiuni. ( similar cu clauza de “bad actor” din SUA ).

In ceea ce priveste taxarea operatorilor, s-a ales o taxa de 16% aplicata veniturilor ( GGR ). Prin comparatie, in Bulgaria taxa este de 20%, in Danemarca este de 20% , iar in Anglia este de 15%. Problema pentru piata din Romania in ceea ce priveste aceasta taxa este legata de posibilitatea deductibilitatii bonusurilor oferite jucatorilor. Daca acest lucru nu va fi posibil atunci GGR-ul va creste artificial si taxele platite de operatori in realitate vor fi mult mai mari decat cele planificate. Bonusurile risca sa devina o raritate, la fel ca in Danemarca.

Taxele fixe au fost gandite similar cu UK si vor permite oricarui operator ( indiferent de marime ) sa aplice si sa obtina o licenta. Fie ca este un mare operator sau un start-up in domeniul jocurilor de noroc online, orice operator va putea sa plateasca taxele anuale fixe impuse, care se calculeaza in functie de totalul GGR-ului realizat. Astfel, un operator cu un GGR de maxim 500.000 EUR / an va plati doar 6000 EUR , taxa anuala crescand pana la 120.000 EUR pentru operatorii care realizeaza un GGR de peste 10 mil EUR/an.

Urmatorul pas este aparitia in Monitorul Oficial a OUG adoptate astazi si in maxim 30 zile de la publicare vor aparea si noile norme de aplicare care vor clarifica toate aspectele care acum sunt interpretabile.

Avand in vedere ca licentele vor fi acordate pe o perioada de 10 ani, noile modificari vor incuraja si relocarea operatorilor care cauta un mediu predictibil si stabil pentru dezvoltarea afacerii lor.  Incasarile la bugetul de stat din domeniul jocurilor de noroc online sunt asteptate sa fie in jurul cifrei de 100 mil EUR in 2015 si in crestere in 2016, in functie de numarul de operatori care vor aplica pentru licenta.

Pentru ultimele noutati din domeniu, va invitam sa urmariti threadul: ONJN Legislatie actuala.

  • 88$ FARA DEPOZIT
    600$ Bonus la FullTilt
    600$ Bonus pe PokerStars
  • RSS Ultimele discutii pe forum

    • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

De aici incepe pokerul!