admin | 24.10.2011

Putem trai din poker?

Dorinta celor mai multi dintre noi este de a trai mai bine. Cei care cistiga in mod regulat, adica 10-15% din totalul celor care joaca, s-au gindit, cred, la posibilitatea ca veniturile lor principale sa vina din jocul de poker. Ce este mai frumos decit sa joci poker toata ziua si sa nu ai un sef care sa te bata la cap? Cine nu vrea sa aiba independenta financiara totala? Cine nu vrea sa isi stabileasca singur programul si prioritatile? Sint oare aceste lucruri usor de obtinut? Care ar fi principalele obstacole?

 

Mai intii fiecare trebuie sa se gindeasca daca a jucat suficient de mult (zeci de mii de miini) si daca a reusit sa fie in cistig in ultimele 8-12 luni. O perioada mai mica nu inseamna mare lucru, iar prea multa incredere in sine aduce neplaceri. Pokerul poate fi uneori necrutator si vei avea multe oscilatii (mai ales daca joci Limit). Asa ca, inainte de a demisiona sau renunta la colaborarile pe care le ai gindeste-te bine daca poti intr-adevar sa cistigi din poker si sa faci doar asta de acum incolo.

[ad#text_ads1]

Nu ai voie sa faci prea multe greseli in acest „job”, iar prima si cea mai prosteasca ar fi sa nu joci poker pe un site care ofera diverse bonusuri de loialitate ( Rakeback … adica iei inapoi lunar un sfert, jumatate sau chiar mai mult din ce lasi siteului ca taxe).

 

Apoi ar fi bine sa cumperi o licenta Holdem Manager sau PokerTracker ( aprox 50$ ). Acestea sunt cele mai complexe programe auxiliar si te va ajuta enorm in corectarea greselilor, observarea adversarilor s.a.m.d. De asemenea, nu neglija pokerul live, fiindca te ajuta sa iti imbunatatesti si mai mult jocul si vei putea cistiga si aici. Gaseste homegames cu mize pe placul tau (studenti, avocati, impresari etc joaca poker) sau cazinouri cu jucatori slabi. Aseaza-te linga ei si trateaza-i ca pe eventuali „clienti” si nu ca pe niste dusmani. In fond, ei iti aduc bani. Fii corect si respectuos. Chiar nostim daca se poate. Vrei sa mai joace cu tine nu? Vei ajunge sa ii cunosti ca pe niste clienti: vei stii ce le place si ce nu. Valabil si pe internet.

 

Revenind la intro-ul acestui articol: avantajele si dezavantajele acestei vieti… Desigur e frumos sa te scoli cind vrei si e „cool” sa te prezinti cuiva ca „jucator de poker”. E super sa calatoresti in tara si prin lume la diverse turnee. Cui nu-i place si atmosfera din cazinouri? Dar spre deosebire de multi oameni care le calca pragul tu esti acolo nu pentru a te simti bine, nu pentru a te distra, ci pentru a cistiga bani. Mereu. Bratarile si cupele te vor atrage doar dupa multi ani, timp in care trebuie sa stringi bani. Sint „internet pro players” care nici nu participa la turneele live mari !

Asadar exista o presiune constanta asupra ta. Din poker trebuie sa platesti facturile, sa maninci s.a.m.d. Nu toti pot face fata unei asemenea presiuni. Nu toti joaca la fel de bine stiind ca daca nu cistiga saptamina asta o anumita suma vor avea probleme. Nu trebuie sa ai nici un fel de frica si nici nu trebuie sa te gindesti la banii din joc. Evident nu ma refer decit la faptul ca poti lua decizii gresite si nu vei avea randament maxim daca te gindesti ca banii din joc ar putea fi pentru altele.

Daca esti jucator de turnee vei fi mai mereu plecat (departe de familie… care trebuie sa te inteleaga). Cheltuielile cu aceste deplasari se tot aduna. Atentie: e posibil sa nu intri in bani la nici un turneu timp de citeva luni! Uita-te la Daniel Negreanu si la rezultatele lui din 2005! Si pentru ca din asta traiesti, nu poti face o pauza prea mare. Ai la indemina pokerul pe internet: joaca acolo ring sau turnee, pentru ca sint mai multi fishi decit in cazinouri. Si poti deschide si mai multe mese deodata, adica mai multi bani de cistigat.

[ad#text_ads2]

Unul din cele mai importante aspecte il reprezinta bankrollul de start, adica suma cu care pornesti la drum. Trebuie sa fie consistenta si nu trebuie sa te aventurezi la mese cu mize prea mari comparativ cu banii de care dispui. Poti avea ‘cold cards’ sau o serie de ghinioane si bankrollul s-a evaporat. Asa ca nu ai ce cauta la mese de 5/10$ cu 1000$! Daca ii pierzi si apoi te vei imprumuta, gindeste-te in ce stare vei juca… Dupa ce cistigi mult timp la o anumita miza si simti ca poti face fata si mai sus, abia atunci ridica miza.

 

Si acum despre dezavantajele unei astfel de vieti. La un moment dat trebuie sa investesti o parte din banii cistigati din poker pentru a avea mai multe surse de venit, sau macar sa cumperi ceva! Stai departe de pariuri si jocuri de cazino.
La un moment dat va interveni si plictiseala. Gaseste-ti un hobby. Pokerul nu e hobby, e job-ul tau. Daca te califici la turnee din strainatate ai asigurate si vacantele 🙂 Incearca, din cind in cind, si un joc de Omaha si Badugi pentru a mai sparge monotonia.

 

Ultimul aspect pe care vreau sa il abordez este plata impozitelor. In Romania – ca in toate domeniile – legile nu sint foarte clare cind vine vorba de taxele pe cistigurile provenite din jocul de poker. La sume mari ar trebui sa va ginditi sa le treceti la venitul global si sa platiti impozitul de 16% pe anul care a trecut.

 

Insa ce vei face daca nu reusesti sa cistigi foarte mult din poker si dupa 4-5 ani esti deprimat, aproape fara bani si singur? Vei fi „mincat” de ante si blinduri in viata reala pina sa iti dai seama. Trebuie sa ramii activ din punct de vedere fizic, psihic si social. In CV nu cred ca vei putea introduce „jucator de poker 2005-2009”. Gindeste-te si la asta. Un jucator bun de poker e inteligent, motivat, increzator in fortele proprii si disciplinat, dar cite persoane din conducerea companiilor cunosc asta? Pokerul are si asa o imagine proasta. Oricum, cel mai important e ca tu sa fii multumit si sa faci ce iti place. Iar in anumite privinte pokerul te ajuta si in viata… Poate nu stiati, dar presedintele SUA, George Bush, a jucat mult poker.

[ad#text_ads1]

Mie imi place riscul. Voua?
Va astept comentariile pe acest topic de pe forum.