admin | 24.10.2011

Ore, nu rezultate

Daniel NegreanuMarea parte a ideilor mele despre cum sa iti castigi existenta jucand poker au fost formate in adolescenta in Toronto. M-am jucat cu multe idei, si am ajuns la cea pe care o credeam corecta prin incercari. Desigur, cititul cartilor si articolelor despre poker m-a ajutat in acest proces. Unul din cele mai importante lucruri la care am ajuns care parea a fi foarte important era cand sa te opresti?
Sa ma opresc cand imi ating obiectivul pe ziua respectiva? Sa ma opresc cand am pierdut prea mult? Sau cand am pierdut o anumita suma din casiguri? In cele din urma am realizat ca decat sa ma gandesc la toate astea, ar trebui sa imi consum acea energie jucand fiecare mana cat mai bine in situatia data.

Cand eram adolescent aveam o fire analitica. Chiar FOARTE analitica. Scriam absolut tot in fiecare sesiune, de la starea mea de spirit la cati jucatori de la masa fumau! Intr-adevar eram cam obsedat de statistici.
In orice caz, incepusem sa ma intreb cum as putea sa balansez o viata „normala” in timp ce jucam poker pentru a trai. Cum as putea face din asta o adevarata slujba. Casinourile la care jucam erau deschise de la 12 amiaza pana la 4 dimineata. Daca nu ajungeai acolo la 12 nu gaseai un loc. Nu consideram ca a dormi toata ziua si a sta treaz noaptea era ceea ce s-ar numi o viata „normala”. Deci imi ramanea sa joc in „schimbul de zi”.

[ad#text_ads1]

Deci e dupa amiaza si sunt la munca. Am avut o sesiune buna si castig cam 1200$ la ora 2pm la 10-20. Si m-as intreba „Cat incerci sa castigi?” „De ce nu pleci in castig? De ce ai vrea sa dai totul inapoi?” Bla bla bla! Dupa aceea cineva ma intreba „Cat castigi pustiule?”. Iar eu i-as raspunde „pai cat e ceasul? 2pm? Sa vedem, $86.44.” Nimeni nu intelegea vreodata ce vroiam sa spun, dar acesta era modul in care ma „antrenasem” sa gandesc.

Pana la urma, toti stim pana acum ca nu prin castiguri si pierderi se masoara profitul la poker, ci prin castigul pe ora. Castigul meu pe ora in jocul acela era 43.33$. Inmulting cu 2 aveam 86.44$ Simplu, nu?

A intelege diferenta dintre a juca poker pentru rezultate in loc sa fie jucat pentru EV (expected value) m-a adus la urmatorul pas. Cat de mult vreau sa muncesc? Am ajuns la cifra de 40 de ore pe saptamana pentru ca asta mi-se parea „normal”. Cum eu eram seful, am decis si ca nu voi lucra week-end-urile. Tare! Asta ma punea in situatia de a avea 5 zile pentru a juca 40 de ore. Deci, evident, 8 ore pe zi, 5 zile pe saptamana.

Si timp de ani intregi asta am facut. Veneam la pranz si la ora 8 seara plecam. Evident, asta nu e neaparat cea mai buna cale de a face cei mai multi bani, dar era doar un mod pentru mine de a avea o anumita rutina in viata. Ceva de care aveam nevoie disperata in acel moment. Erau si aspecte pozitive si negative la aceasta abordare, dar una peste alta imi placeau aspectele pozitive atat de mult incat puteam trai cu cele negative.

Cat despre aspectele pozitive, niciodata nu ma framanta gandul legat de cand trebuie sa ma opresc, deja stiam! Nu trebuia sa ma intreb daca am ghinion sau daca sa plec in castig, etc. Trebuia doar sa joc si sa iau decizii cat mai bine legate de joc.
Desigur, uneori jucam in jocuri mai urate si pierdeam jocuri profitabile dupa ora 8 seara, dar nu conta! Aveam norocul de a fi intr-un joc destul de profitabil. In conditii optime, ai juca poker cand ai cea mai profitabila masa in fata, dar acest lucru e o utopie pentru majoritatea profesionistilor.

[ad#text_ads2]

Au fost ocazii cand am jucat peste program, dar NICIODATA cand eram in pierdere. Doar cand jocul era extrem de profitabil sau cand plecasem mai devreme pe parcursul saptamanii. Pana la urma, eu eram seful, nu? Daca eram bolnav sau plictisit de joc imi acordam o zi de relaxare din cand in cand. Nu prea multe, desigur, seful meu avea o fire destul de analitica. 🙂

Acest sistem m-a ajutat sa evit una din greselile care contribuie la decaderea majoritatii jucatorilor de poker. A juca ore multe cand pierzi si a juca putin atunci cand esti in castig. Toata lumea stie ca e prostesc, dar nu se pot controla. Sunt obsedati sa marcheze o sesiune castigatoare. Ei bine, eu m-am uitat pe notitele mele si arata cam asa: 2h +340, 3h +287, 2.5 +540, 5h +145, 6h +90, 1.5h +335. Destul de bine pentru un joc de 10-20. 20 de ore si un profit de 1735$. Asta inseamna 86.75$ pe ora. Dar asteptati, nu ati vazut ziua a saptea, 15h -2135. Hmmm…nu chiar atat de bine totusi. Eh, 6 zile profitabile din 7 e impresionant, dar la ce ma ajuta?

Acest sistem poate sau nu sa va deserveasca, dar daca aveti problema de a juca toata noaptea pentru a iesi din pierderi, e ceva la care sa va ganditi.

M-am invatat ca intotdeauna exista ziua de maine. Daca imi „lucrez” orele, rezultatele vor urma. Si asa a fost. Surprinzator, aproape toti prietenii mei, de asemenea profesionisti, au adoptat acelasi program. Era superb, chiar ne simteam ca si colegi de serviciu si ne distram foarte mult toata ziua, si dupa aceea noaptea. Mi-e dor de acele zile. La 8 seara era o mare schimbare. Toti jucatorii buni plecau acasa si o noua distributie le lua locul. Stiu la ce va ganditi… pare ca de la ora 8 seara era momentul de a juca. Dar acela a fost sacrificiul pe care l-am facut pentru a impaca o viata „normala” cu traiul din poker. Acum, privind inapoi, a meritat pe deplin.

Articol de poker scris de Daniel Negreanu si publicat in Card Player Magazine.