admin | 18.02.2012

Un ghid pentru a folosi pokerstove

0 0 votes
Article Rating
fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>
fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>

Pokerstove este un calculator de sanse care faciliteaza calculul echitatii folosing range-uri de maini sau distributia mainii. Acest lucru inseamna ca, in loc sa calculam cum stam cu mana noastra impotriva unei anumite maini (de exemplu QQ vs AK), ne putem evalua echitatea impotriva unui range de maini (de exemplu, daca am AcKs, care este echitatea mea impotriva unui jucator care are orice pereche mai mare decat 99).  Din fericire pentru noi, pokerstove se poate downloada de aici : http://www.pokerstove.com/

Cum folosesc pokerstove?

Site-ul include instructiuni despre cum sa te folosesti de s/w, instructiuni detaliate aici : http://www.pokerstove.com/pokerstove/features.php. Nu voi intra in detaliu despre acest aspect. Lucrurile sunt destul de simple, si ar trebui sa intelegeti destul de repede dupa ce va jucati putin. Odata ce incepeti sa va prindeti, atunci veti sti cum sa il operati, dar asta nu inseamna ca stiti sa si folositi informatiile care va sunt furnizate. Care este diferenta? Pai, acum stiti sa calculati echitatea pe care o aveti cand detineti AK impotriva unui maini ca 99+, dar cum anume te ajuta acest lucru? Cum te ajuta abilitatea de a face calcule in analiza mainii si in a lua decizii despre cum trebuie sa joci mana? Vom incepe cu prima parte – sa pui adversarul pe un range de carti.

[ad#text_ads1]

Cum sa estimezi range-ul de carti al unui jucator.

Prima intrebuintare pe care o are pokerstove este sa va ajuta in a determina range-ul de carti pe care il poate avea un adversar. Multe persoane intreaba cum poti determina range-ul unui anumit jucator. De obicei, trebuie sa ne uitam la statisticile jucatorului. Presupun ca multi din voi folosesc diferite softuri (pokertracker sau Holdem Manager) si ca sunteti familiari cu statistici despre VPIP si PFR. Asa ca, atunci cand jucati impotriva unui jucator care are 30/10 limp in UTG, care ar putea fi range-ul lui in acel moment? Acesta este prima etapa cand pokerstove este de ajutor. Cand apasati butonu; “player button”, pentru a selecta range-ul adversarului va va aparea ecranul urmator : 

Aici puteti selecta doua anume carti care sunt folosite drept hole cards.

[ad#text_ads2]

Daca apasati butonul “preflop”, va va aparea urmatorul ecran :

Aici aveti posibilitatea de a alege un range pentru orice tip de mana pe care il alegeti. Nu trebuie sa alegeti manual aceste carti. In zona marcata de mai jos, aveti o bara de unde alegeti procentajul de carti pe care le joaca adversarul. Pokerstove are un top pentru toate mainile din poker. De exemplu, daca aveti setata bara la 15%, atunci pokerstove va alege in mod automat primele cele mai bune 15% din maini.

Cum puteti vedea mai sus, pokerstove a determinat ca primele 15% din maini sunt 77+, A7s+, ATo+, K9s+, KTo+, QTs+, QJo+, JTs.

[ad#text_ads2]

Asa ca, sa revenim la exemplul dinainte. Un jucator 30/10 limp UTG. Care este range-ul lui de carti? Pai, VPIP are valoarea de 30, ceea ce inseamna ca joaca 30% din mainile sale, asa ca, de ce sa nu alegem primele 30% maini din pokerstove. Astfel obtinem 55+, A2s+, K5s+, Q7s+, J8s+, T8s+, 98s, A5o+, K9o+, Q9o+, J9o+, T9o. Este un punct de plecare. DAR, 30% este legat si de pozitia sa la masa. Presupunand ca adversarul tine cont si de pozitia de la masa, nu va face limp cu tot range-ul de carti din UTG. Asa ca, putem reduce range-ul la 15%. Acest lucru ne-ar da cartile despre care am discutat mai sus : 77+, A7s+, ATo+, K9s+, KTo+, QTs+, QJo+, JTs. Dar inca nu am terminat, deoarece cu cartile foarte bune ar face raise din UTG. Sa zicem primele 4.5% din maini : 99+, AJs+ si Ako. Asa ca ar trebui sa eliminam aceste maini din cele 15%. In final ramanem cu 77-88, A7s-ATs, ATo-AQo, K9s+, KTo+, QTs+, QJo, JTs. Acum, ca am determinat un preflop range pentru adversar, acum trebuie sa tinem cont si de actiunile sale (a facut limp). Cu cat avem mai multa informatie despre adversar, cu atat il putem pune pe un anumit range. Sa zicem ca inca alti 2 jcuatori fac limp dupa el, iar BB bate check (avem un 4-way pot), iar flopul vine K93 rainbow. BB pariaza iar UTG face raise. In acest punct putem sa mai restrangem din range. Voi spune asa : cu cat aveti mai multe readuri despre adversar, cu atat va este mai usor sa il puneti pe un anumit range de carti, cat mai restrans. In acest exemplu, sa zicem ca am avut un read despre adversarul nostru ca face raise din UTG cu top pair sau mai bun in flop. Cu aceasta informatie il putem pune pe K9s+, KTo+.

Acum stim cum sa punem un adversar pe un anumit range. Cum ne influenteaza acest lucru pe noi cand avem de luat anumite decizii? Pentru a vorbi despre acest lucru, trebuie sa discutam despre echitate.

Echitate

Pokerstove iti calculeaza echitatea mainii tale impotriva unui range de maini ale adversarului, in functie de ce carti sunt in board la acel moment (preflop, flop, turn sau river). Aceasta nu inseamna sansa de a castiga potul, ci mai mult inseamna procentajul pe care il vei castiga din pot in cazul pe termen lung cu mainile pe care le aveti tu si adversarul. In mod fundamental, cand esti in fata unei anumite decizii, daca sa faci raise, call sau fold, pokerstove te ajuta, bazandu-se pe range-ul pe care l-ai pus pe adversar, sa iei decizia cea mai buna.

[ad#text_ads1]

Cand sa faci bet/raise pentru valoare? 

Cand echitatea are o valoare mai mare decat partea ta din pot, atunci se spune ca ai equity edge, iar in acest caz poti face bet/raise pentru valoare. De exemplu : daca te afli intr-un pot cu alti 2 jucatori, echitatea ta relativa pentru pot este de 33%. Daca tu ai calculat ca echitatea ta este mai mare de 33% in acel moment, poti face raise, cu prezumtia ca ambii adversari te vor plati. Daca doar 1 ar da call, atunci trebuie sa recalculezi echitatea, si sa vezi daca este mai mare de 50%. Daca da, atunci poti sa faci raise. In aceste cazuri, marimea potului nu conteaza. Atata timp cat ai un avantaj in ceea ce priveste echitatea, orice bet pe care il faci iti va aduce castiguri pe termen lung.

Acum sa ne uitam la cateva exemple cand avem o valoare buna a echitatii. De retinut ca toate aceste exemple au fost luate de pe diferite forumuri. Tot ce am facut a fost sa pun datele in pokerstove si sa vin cu rezultatele.

 

Exemplul 1 – value bet pe river

In acest exemplu ne punem intrebarea daca putem face raise pe river pentru valoare sau sa dam doar call.

Villain is UTG with stats of 22/4/2.2

Pre Flop: (1.5 SB) Hero is CO with Jc Jh
UTG calls, 3 folds, Hero raises, 3 folds, UTG calls

Flop: (5.5 SB) Qs Qd Kd (2 players)
UTG checks, Hero bets, UTG calls

Turn: (3.75 BB) Js (2 players)
UTG checks, Hero bets, UTG raises, Hero 3-bets, UTG caps!, Hero calls

River: (11.75 BB) 9d (2 players)
UTG bets, Hero?

Un range pentru adversar ar putea fi Aqs, KQs, Q9s, Aqo, Kqo, QTo+. De observat ca am exclus QQ si KK deoarece este de asteptat ca adversarul sa fi dat raise pre flop cu aceste carti. In pokerstove avem o echitate de 61.5% pe river. In timp ce acest rezultat ne-ar putea sugera sa dam raise, de fapt nu putem. In exemplul dat avem nevoie de o echitate mai mare de 66% pentru a face un raise profitabil, deoarece daca primim 3-bet, ne asteptam sa pierdem mana deoarece un 3-bet pe river de la adversar ar ingusta range-ul de carti pana in punctul in care suntem batuti (am plati totusi deoarece potul este prea mare sa aruncam cartile). Un alt range al adversarului ar putea fi KQo, KQs, ATo-AQo, ATs-AQs. Impotriva acestui range de carti avem o echitate de 82%, lucru care inseamna un raise clar. Dupa cum puteti vedea, range-ul pe care il alegeti poate avea un impact destul de mare asupra deciziei care trebuie luata.

[ad#text_ads2]

Exemplul 2 – Este TPTK intotdeauna o mana cu care sa se faca raise?

In aceasta mana, hero a jucat pasiv mana postflop, iar itnrebarea este daca ar fi trebuit sa joace mai agresiv.

Nu avem niciun read despre adversar.

Pre Flop: (1.5 SB) Hero is SB with Kd As
3 folds, MP1 raises, 3 folds, Hero 3-bets, 1 fold, MP1 caps!, Hero calls

Flop: (9 SB) Tc Kc Qs (2 players)
Hero checks, MP1 bets, Hero calls

Turn: (5.5 BB) 2s (2 players)
Hero checks, MP1 bets, Hero calls

River: (7.5 BB) Ad (2 players)
Hero checks, MP1 bets, Hero calls

Tot ce stim este ca adversarul a facut 4-bet preflop. Un range pentru aceasta actiune ar fi TT+, AQs+, KQs, Ako, iar pokerstove ne-a dat pe fiecare strada o echitate :

Pe flop avem 43% echitate

Pe turn avem 45% echitate

Pe river avem 24% echitate

Bazandu-ne pe range-ul pe care l-am atribuit adversarului, nu avem niciun avanatj pe nicio strada, in ciuda faptului ca am flopat TPTK. De asemenea, pe river scade mult echitatea, in ciuda faptului ca ni s-a imbunatatit mana (2 perechi). Chiar daca scoatem TT si KQ, tot nu avem 50%. De remarcat ca pe fiecare strada avem destula echitate astfel incat sa dam call, potul fiind prea mare.

 

Exemplul 3 – cum ne descurcam cu un donker.

Aceasta este o situatie des intalnita la microstakes – daca avem un adversar care face conk bet in flop.

Pre Flop: (1.5 SB) Hero is BTN with Jh As
1 fold, UTG+1 raises, 4 folds, Hero 3-bets, 2 folds, UTG+1 calls

Flop: (7.5 SB) Td Ad 4s (2 players)
UTG+1 bets, Hero raises, UTG+1 3-bets, Hero ?

Aici putem sa facem raise pentru value, sau trebuie doar sa platim? Un donking range ar putea fi 99+, A5s+, KdQd, Kdjd, QdJd, ATo+, range impotriva caruia avem 53% echitate. Este un range destul de generos iar avand in vedere faptul ca avem un avantaj mic de echitate (53%), un raise ar ridica un semn de intrebare. Asa ca, in ciuda faptului ca am prins TPTK si vrem sa-l pedepsim pentru ca a facut donk, nu avem destula echitate. De fapt, probabil ca am fi trebuit sa dam fold preflop. De retinut ca aici avem de-a face cu un raise din early position.

Sper ca exemplele de mai sus v-au ajutat in luarea deciziei daca sa faceti raise sau nu. Dar in toate aceste situatii, a da fold nu a fost niciodata o optiune. Asa ca, sa mergem la decizii mai marginale.

[ad#text_ads1]

Cand sa dam call deoarece avem sanse de castig, si cand sa dam fold deoarece nu avem sanse de castig?

Presupun ca toata lumea stie sa numere outurile care ne-ar ajuta sa ne imbunatatim mana si pot odds. In aceste cazuri, cand stii ca esti in urma si ai nevoie de anumite carti ca sa ajungi in fata, nu cred ca ai neaparat nevoie de pokerstove ca sa stii daca sa dai call sau nu. Doar compari pot odds cu sansele tale de a lovi mana, si iei o decizie daca sa dai call sau fold. Dar cand esti in situatiile in care te gandesti daca sa platesti cu mana ta care nu este imbunatatita? Sau atunci cand tot ce ai pe river este A-high si pot-ul iti da 11 la 1 sa dai call? Intotdeauna iti pui intrebarea “sunt destul de bun aici ca sa platesc?” Aici te poate ajuta pokerstove.

Cand ai de luat o decizie daca sa faci call sau fold, presupunem ca nu ai destula echitate, si trebuie atunci sa urmaresti echitate vs pot odds. Daca echitatea este mai mare decat pot odds, atunci poti sa dai call. Asa ca, de exemplu, daca un jucator iti pariaza pe river intr-un pot de 9BB intr-un joc heads-up (poti castiga 9 daca platesti 1), iar echitatea ta este mai mare de 10%, poti sa dai call profitabil. Sa zicem ca ai 20% echitate. Daca platesti 1BB, in medie poti castiga 9BBx20% = 1.8BB. 1.8-1.0 = 0.8BB EV pentru a plati pe river.

Acum sa urmarim cateva exemple.

 

Exemplul 4 – un overcard pe un flop “uscat”.

Aici avem o situatie in care jucatorul din pozitia BB incearca sa fure potul, si ne aflam in situatia daca trebuie sa dam call sau nu.

Villain is  unknown.

Preflop: Hero is CO with QdAh
5 folds, Hero (poster) raises, 2 folds, BB 3-bets, Hero (poster) calls

Flop: (6.5 SB) 5cks9d (2 players)
BB bets, Hero?

Daca punem range-ul pre flop al jucatorului din pozitia de BB la aproximativ 15%, obtinem 22+, ATs+, KTs+, QTs+, JTs+, ATo+, KJo+. Impotriva acestui range avem 35% echitate pe flop. Daca platim ne costa 2.5 BB, pentru a castiga 5.75BB, asa ca primim 2.3 pentru 1, ceea ce inseamna ca suntem undeva pe la un EV neutru. Totusi, sa presupunem ca adversarul va face un 3-barrel pe river au nimic, lucru putin exagerat. De obicei este de asteptat sa renunte pana pe river, asa ca poti castiga mai putin cand esti in fata, si mai mult cand esti in spate (cunoscut ca reverse implied odds). Bazandu-ne pe aceste informatii, nu avem destula echitate pentru a da un call, asa ca ar trebui sa dam fold in aceasta situatie.

[ad#text_ads2]

Exemplul 5 – Sa dai call pe river cu A-high.

Aici avem o decizie clasica despre a da call pe river doar cu A-high impotriva unui jucator agresiv.

Adversarul are 35/25/2.2 pe 200 de maini, si este cunoscut ca cineva caruia ii place sa blufeze.

Pre Flop: (1.5 SB) Hero is UTG with A dK h
Hero raises, 2 folds, SB 3-bets, 1 fold, Hero calls

Daca il pun pe adversar pe TT+, AJs+, KQs, Ajo as da doar call, si sa vad ce intra in flop.
Flop: (7 SB) 3 h 4 h 7 d(2 players)
SB bets, Hero calls

estimez ca am 4-5 outuri pentru TP + bdfd

Turn: (4.5 BB) 5 h(2 players)
SB bets, Hero calls

inca mai fac draw pentru TPTK +  am draw de nut flush

River: (6.5 BB) 8 d(2 players)
SB bets, Hero?

In aceasta situatie vreau sa ma concentrez asupra deciziei de pe river. Potul este de 7.5 la 1 ca sa dau call, dar nu am nicio pereche, decat A-high. Ar trebui sa dau call in aceasta situatie? Daca presupun ca range-ul de bet pre flop ar adversarului este undeva pe la 13%, ajungem la un range precum : 77+, A8s+, K9s+, QTs+, JTs+, ATo+, KJo+,. Echitatea mea impotriva adversarului pe river este undeva pe la 61%, asa ca este clar ca trebuie sa dau call, dar in niciu caz nu fac raise.

 

Exemplul 6 – TP pe un flop “uscat” care intampina “rezistenta”

Voi concluziona cu acest exemplu, de cand am inceput pentru prima data sa joc la 6-max.

Adversarul era in buton si jucase aproximativ 20 maini pana atunci. VPIP era destul de ridicat si era un jucator destul de pasiv pre flop. Dupa flop l-am vazut platind cu maini gen J7 pe un board de 4567Q impotriva unui jucator agresiv pre flop.

Pre Flop: Hero is CO with Ah 8d
UTG calls, Hero raises, BTN calls, 1 fold, BB calls, UTG calls

Flop: (8.4 SB) 6h As 9c (4 players)
BB checks, UTG bets, Hero raises, BTN 3-bets, BB folds, UTG folds, Hero?

[ad#text_ads1]

Initial am pus in pokerstove un range pentru adversarul meu : TT-99, ,66, A2o+, A2s+, 87s, 87o. Impotriva acestui range aveam o echitate de 46%. La un pot de 14.4SB, am sanse de 3.7 la 1 pentru a da call. In acesta caz dau call. Dar acest range pare prea mare pentru un jucator pasiv, asa ca am mai restrans putin : AJs+, A9s, A6s, 96s, 87s, AJo+, A9o, A6o. Impotriva acestui range aveam o echitate de doar 20%. Acest lucru inseamna ca pe termen lung, daca dau call in astfel de situatii ajung undeva la banii mei.

Sper ca acest articol v-a ajutat in a intelege si a folosi pokerstove. Im mod evident subiectul este mult mai amplu decat ce am prezentat eu, dar sper ca va va indrepta in directia potrivita.

Acest articol este tradus si adaptat de pe

http://forumserver.twoplustwo.com/35/micro-stakes-limit/n00bs-guide-using-pokerstove-1k-post-tl-dr-449010/

Pentru informatii mai detaliate puteti vizita acest link.

 

 

Un ghid pentru a folosi pokerstove comentarii

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments