Primeste cele mai bune bonusuri, turnee freeroll si stiri de poker direct pe email!

The Poker Mindset

Autor: | 18/11/2011

Este vital sa aveti in colectie macar o carte psihologica. Un jucator foarte bun dpdv matematic poate fi pierzator daca nu isi controleaza emotiile.

Ce imi place la acesta carte este faptul ca fiecare capitol are si un rezumat cu punctele importante iar anumite notiuni de baza sint reamintite pe parcurs. Excelent material didactic.

O sa trec direct la prezentarea temelor importante (cartea isi merita banii macar pentru acestea).

Capitolul I: ‘The Poker Mindset’
“Victourious warrios win first and then go to war, while defeated warriors go to war first and then seek to win.” – Sun Tzu (Art of War)

Autorii ne prezinta sapte atitudini pe care orice jucator trebuie sa le respecte:

1) Intelegerea si acceptarea realitatilor pokerului:
a) Pokerul este joc si de noroc si de skill
b) Pe termen scurt primeaza norocul
c) Pe termen lung skillul este cel mai important
d) Pokerul este jocul avantajelor mici e) Pokerul este un joc cu o variatie mare

2) Jucati pe termen lung (apar urmatoarele erori pe termen scurt: extaz dupa sesiune cistigatoare, depresie dupa una pierzatoare; veti juca pentru a ajunge break even, va veti enerva pe jucatori s.a.)

3) Trebuie sa predomine deciziile corecte si nu banii

4) Ramineti insensibili la banii cistigati/pierduti (altfel pot aparea erorile: nu va protejati bine miinile, jucati prea tight, nu dati value bets, nu dati calluri suficient in big bet poker, nu bluffati)

5) Lasati acasa ego-ul (altfel veti da calluri care nu sint necesare, veti juca pt a impresiona, veti da informatii adversarilor,  veti trimite acasa jucatori care ar fi stat)

6) Jucati fara emotii (suparare, frustrare, nefericire, teama, fericire, compasiune, mindrie, nervozitate)

7) Dedicati-va unui ciclu continuu de analiza si imbunatatire a jocului.
Aici gasim si motivele pentru care unii oprim studiul (fiecare detaliat pe jumatate de pagina): automultumire, iluzia maiestriei, pierderea entuziasmului, stagnarea.

Subiecte interesante din urmatorul capitol: stabilirea telurilor (monetary targets are bad), risk aversion, greed (lacomia este buna in poker, spre deosebire de real life), wooly thinking.

Capitolul IV: ‘Bad Beats and Losing Big Pots’
“Nobody is always a winner, and anyone who says he is, is either a liar or doesn’t play poker” – Amarillo Slim

1) Ce se intimpla cind pierzi un pot mare.
2) Cum reactionezi

Exemplu de mina (limit):
Rick are Ad Kh in MP. Da raise, butonul da reraise, BB da call, la fel Rick.
Flopul vine Ac Kd 8s. BB da check, la fel Rick. Butonul cere, BB plateste, Rick (check)raise. Ceilalti call.
Pe turn apare 9c. BB check, Rick pariaza, butonul se arunca si BB da call.
Riverul este 6c. BB cere, Rick plateste iar adversarul arata 7d 5d pentru back-door straight. Cum reactioneaza Rick? Depinde de stadiul in care se afla:

a) Suparare
b) Frustrare
c) Accepti
d) Esti indiferent (jucatorii buni sint cei de la stadiul c sau d)

a) “Nu pot sa cred! La ce naiba s-a gindit cind a dat call la atitea beturi? Nu avea nimic pina pe river si a avut super bulan. Ce idiot! Numai mie mi se intimpla asa ceva, ce nedrept… O sa fac tot ce pot sa recuperez banii de la el.”

b) “Ce bad beat! Sa pierd la un asa suckout doare tare. Cum poti sa cistigi la hold’em cind jucatorii dau astfel de calluri cu miini praf si cistiga apoi norocos? Stiu ca el pierde bani pe termeni lung dar aveam nevoie de acel pot”

c) “Ouch. Ei bine, asta e pokerul. Daca va juca la fel o sa ii iau banii pe viitor. Trebuie doar sa am rabdare. O sa tin minte ca este calling station si o sa joc corespunzator. Sint curios daca puteam sa joc altfel si sa cistig mina”

d) “Ok, stiu ca jucatorul din Big Blind va da call cu aproape orice. Ma gindesc oare ce avea butonul. Poate JJ sau 1010. E bine de stiut ca va face un continuation bet in acea situatie. Poate trebuie sa cer pe flop pentru a astepta un raise al butonului? Poate asta il scotea din joc pe calling station desi nu sint sigur ca il vreau afara din pot daca e in stare sa plateasca atitea beturi cu o mina asa slaba”

Capitolul V: ‘Downswings’
“Everybody will eventually run worse than they thought was possible. The difference between a winner and a loser is that the latter thinks they do not deserve it.” – Craig Hartman

1) Cind iti merge prost 2) Adevarul despre Downswings 3) Raspunsuri comune gresite la aparitia Downswings (pierderea increderii, schimbarea radicala a jocului, obsesia pierderilor,urcarea la o miza mai mare pentru a recupera pierderile)
4) Ce facem? 5) Mentinerea controlului 6) Downswing si Bankrollul

Capitolul VI: ‘Tilt’
“Poker is a combination of luck and skill. People think mastering the skill part is hard, but they’re wrong. The trick to poker is mastering the luck.”
– Jessie May (from Shut Up and Deal)

1) Ce este tiltul 2) De ce apare 3) Tipuri de tilt (Loose Tilt, Passive Tilt, Formulaic Tilt, Aggressive Tilt, Tight Tilt, Fancy Play Syndrome Tilt
4) Cum ne pregatim sa il evitam 5) Cum il detectam 6) Cum il combatem 7) Tilt-ul in turnee

Capitolul 7: ‘Looking after Your Bankroll’
“Money management is, in some ways, much more important than talent” – Annie Duke

1) Cea mai mare greseala in poker
2) Determinarea cerintelor pentru bankroll  3) De ce esueaza jucatorii aici? 4) Urcarea in mize 5) Coborirea mizelor (buffer zones) 6) Planuri de retragerea banilor

 

Cuprins

1 Introduction
2 The Poker Mindset
3 Overcoming Your Instincts
4 Bad Beats and Losing Big Pots
5 Downswings
6 Tilt
7 Looking after Your Bankroll
8 Into the Minds of Your Opponents
9 Advanced Topics
10 Poker and Life


De aici incepe pokerul!