admin | 24.10.2011

Jocul bun face statistici bune. Statisticile bune nu fac jocul bun

0 0 votes
Article Rating
fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>
fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>

Acest articol este unul de interes general si este destinat incepatorilor care cauta metode sa gaseasca „jocul perfect”.

Pe multe din forumurile de poker exista destul de multe threaduri, chiar majoritatea am putea spune, care nu intreaba despre decizii sau situatii, ci pun intrebari de genul „cum ar trebui sa fie statistica x?”.

Faptul ca un jucator de poker ajunge sa puna aceasta intrebare, este o dovada clara a faptului ca acel jucator considera ca exista un stil de joc castigator, niste statistici magice, care odata atinse, iti vor aduce progresul si multumirea in poker si astfel vei practica „jocul perfect”. Insa orice jucator care a ajuns deja la niveluri inalte stie ca statisticile nu sunt atat de importante. Jocul e cel care conteaza.

[ad#text_ads1]

La fel ca in intrebarea ” cine a fost primul, oul sau gaina?” trebuie sa ne gandim ca statisticile sunt generate de joc, deci in functie de ce joc vei practica, asa vei avea si statisticile si nu invers.

Sa luam un exemplu: Exista multe threaduri de la persoane care au statistici de genul 14/8, si care au o rata de castig mica, dar pozitiva. Majoritatea intreaba daca ar trebui sa isi mareasca sau nu PFR ca sa ajunga la 11-12.

Ei bine raspunsul este si da si nu. Jucatorii in cauza au gasit problema si sunt constienti de ea. Insa nu au gasit si solutia corecta. Daca analizam mai in detaliu statisticile acestor oameni gasim cifre de genul ( VPIP / PFR): Buton: 19/4 , CO: 15/11, HJ: 14/9, MP2: 12/8, MP1: 10/6, UTG+1: 10/5, UTG: 10/5, SB: 18/8, BB: 10/5.

Cand te uiti la astfel de statistici te gandesti daca aceasta persoana ar trebui sa mareasca PFR? Raspunsul este ca nu. Acesta este un jucator de poker constient de pozitia la masa, desi nu foarte agresiv si poate ar trebui mai multa agresivitate, insa se descurca: pluseaza cu maini puternice in pozitie de inceput si apoi isi deschide range-ul cand ajunge in pozitie tarzie.Problema cea mare aici este ca acest jucator nu ar trebui sa pluseze mai mult, doar ca ar trebui sa dea call mai rar. Problema e ca el nu accepta acest lucru, si in general, este mai bine sa plusezi sau sa dai fold la inceput sau pe la mijlocul jocului decat sa ramai in urma.

Deci de multe ori in loc sa plusezi mai mult, poate e cazul sa dai fold mai mult decat sa intri in pot cu EV negativ.Vei ajunge sa iti schimbi statisticile nu de la 14/8 la 14/12 ci de la 14/8 la 12/9 si astfel rata castigurilor va exploda de cele mai multe ori.

Acest exemplu da dovada de importanta in a face deciziile corecte, decat in a juca pentru statistici. Astfel uitandu-ne la statisticile pe care acest persoana de mai sus le are, observam ca PFR e prea mic in comparative cu VPIP, de aceea jucatorul crede ca trebuie sa pluseze mai mult, deoarece se gandeste ca mai multa agresivitate e raspunsul. In pokerul online 15/11 e o statistica buna, dar nu se compara cu un jucator care are 12/9. Insa ambele pot fi la fel de profitabile daca joci cum trebuie.

[ad#text_ads2]

Iata un exemplu de jucator de nl25 luat de pe PokerTableRatings.com care are peste 90.000 maini jucate la acea limita:

VPIP__________________15

PF____________________12

AF____________________3.2

3bet__________________4.8

W$WSF________________38.7

WTSD_________________24.6

WR/bb100_________???

Am lasat intentionat necunoscuta rata castigurilor. Nu-i asa ca toti ati dori sa aveti astfel de statistici? Statistici care sunt aproape de perfectiune pentru un jucator tight/agressive.

Insa priviti si continuarea statisticilor:

WR/bb100_________1.1

Ceea ce avem noi aici este o situatie in care statisticile jucatorului sunt practic perfecte, dar rata castigurilor de 1bb/100 este de neinteles si pare absurda. Exista astfel de jucatori cu miile.

Analizand aceste statistici nu ai cum sa iti dai seama de unde vine problema lui, insa poti sa fii sigur ca exista o problema, intrucat ar trebui sa aiba un winrate de cateva ori mai mare. Deci cum poti sa ai statitsici perfecte si castiguri atat de mici? Ei bine raspunsul e foarte simplu: iei decizii gresite la masa. Acesta este raspunsul, insa pentru a gasi radacinile problemei, trebuie o analiza mult mai detaliata a mainilor jucate si a poturilor pierdute.

[ad#text_ads1]

In concluzie, nu trebuie sa crezi ca statisticile sunt neimportante. Insa trebuie sa stii ca statisticile descriu felul in care joci si nu altceva. Concentreaza-te in a lua cele mai bune decizii in timp si NU FA DIN STATISTICI UN SCOP, pentru ca ele doar evalueaza modul cum iei decizii si cum joci.

MpethyBridge @ www.splitsuit.com

 

Jocul bun face statistici bune. Statisticile bune nu fac jocul bun comentarii

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments